Senaste Nytt - Seniornet MS

För Meny klicka till höger
Till innehåll

SeniorNet på Kistamässan 24-25 jan

Seniornet MS
Publicerad av in Tips ·
Möt SeniorNet i Användarföreningens monter på MVTe-mässan.

Äldre lär äldre digital kommunikation och internet. Detta är mottot för SeniorNet Sweden. Aldrig tidigare har väl ett motto varit mer lämpligt, när Sverige nu går in i en ny digital verklighet.
SeniorNet Sweden, som nu firar 20 år, är med sina 9000 medlemmar Sveriges största brukarorganisation med fokus på samhällets och individens digitala kompetens. I verksamheten som drivs genom 50 klubbar skapas digitalisering i praktiken varje dag.
SeniorNet har de senaste tjugo åren verkat för att social samvaro har kombinerats med olika typer av kurser och bildningsverksamhet. Från början handlade det mest om att lära sig dator och program, men nu läggs allt större fokus på användandet av smartphones och läsplattor. Att leva digitalt och att skapa eget innehåll. Och nu även ehälsa i form av nya appar och produkter och hälsotjänster på nätet som underlättar för seniorer att få information och smidig tillgång till läkarvård och egenvård på nätet. SeniorNet Sweden arbetar för att tekniken används på ett klokt sätt för att öka omsorgens kvalitet och säkra att varje individ behandlas värdigt.
Exempel är SeniorNet i Växjö som tillsammans med Kampradstiftelsen har drivit ett av Sveriges största digitaliseringsprojekt. Där har äldreboende i 33 kommuner fått tillgång till surfplattor och Internet. Nyligen presenterade också eldsjälar från SeniorNet på Kungsholmen och Facebookgruppen ”Internet på äldreboende” en nationell kartläggning av de svenska kommunerna för digitaliseringsminister Peter Eriksson.
Tillsammans med Användarföreningen diskuteras hur SeniorNet ska kunna bidra när introduktionen av 5G inom vård och omsorg nu tar fart. Många av våra äldre kommer att vilja ha den trygghet, säkerhet och livskvalitet som ny teknik erbjuder. Samtidigt är det alltid lite krångligt med nya tekniska prylar. Kablar ska kopplas in, enheter ska startas upp och batterier ska bytas.
Därför är det så viktigt med en standard. Ju mer prylarna liknar varandra i sitt utförande, desto enklare är det ju att förstå och hantera dem.
Av samma anledning är det viktigt att SeniorNet finns på orten där vi bor. Som medlem i SeniorNet kan våra äldre ta del av och förstå den tekniska utveckling som vi alla står inför. De kan också komma i kontakt med teknik som kanske skulle vara intressant. För ett säkrare, tryggare och bekvämare kvarboende efter arbetslivets slut. Inte minst viktigt, kunna ta del av den sociala samvaron som är en viktig aspekt för många medlemmar.
SeniorNet är en viktig aktör i de tidevarv vi lever i, med ett ökande tempo i teknisk utveckling. Boka ett möte med SeniorNet och diskutera hur din kommun kan få en bättre beredskap när exempelvis 5G kommer till Sverige.Tillbaka till innehåll